امروز ، اسفند 3 ، سالگرد راه اندازي عمليات خيبر است. اين عمليات در سال 1962 انجام شد و در رسانه هاي خارجي با استقبال گسترده اي روبرو شد. به گزارش سرگرمي براي همه ، جغرافياي طبيعي حورالحويزه (منطقه عملياتي خيبر) منطقه اي در شرق رودخانه دجله در عراق است كه از شمال با الحدير …
مروري بر دستاوردهاي داخلي و خارجي عمليات خيبر https://fun4all.ir/مروري-بر-دستاوردهاي-داخلي-و-خارجي-عملي/ سرگرمي براي همه Sun, 21 Feb 2021 01:03:05 0000 فرهنگ و هنر https://fun4all.ir/مروري-بر-دستاوردهاي-داخلي-و-خارجي-عملي/ امروز ، اسفند 3 ، سالگرد راه اندازي عمليات خيبر است. اين عمليات در سال 1962 انجام شد و در رسانه هاي خارجي با استقبال گسترده اي روبرو شد. به گزارش سرگرمي براي همه ، جغرافياي طبيعي حورالحويزه (منطقه عملياتي خيبر) منطقه اي در شرق رودخانه دجله در عراق است كه از شمال با الحدير …
امروز ، اسفند 3 ، سالگرد راه اندازي عمليات خيبر است. اين عمليات در سال 1962 انجام شد و در رسانه هاي خارجي با استقبال گسترده اي روبرو شد.
به گزارش سرگرمي براي همه ، جغرافياي طبيعي حورالحويزه (منطقه عملياتي خيبر) منطقه اي در شرق رودخانه دجله در عراق است كه از شمال با الحدير و از جنوب با القرنه و كالايا و آي هم مرز است. اين مكان معمولاً در سطح دريا واقع شده است ، در بعضي مناطق سطح آب آن دو تا سه متر بالاتر از سطح دريا است ، عميق تر از همسايگان است ، با جريان رودخانه هاي دائمي قديمي تشكيل مي شود. آب رودخانه سويب كه از رودخانه كرخه ادامه رودخانه است ، از هوري عبور كرده و بعداً به دليل انسداد خروجي رودخانه به سرزمين هاي اطراف پخش شده و به آب هورال هويزه افزوده مي شود. ،
پوشش گياهي اين منطقه شامل “ني” است كه عمدتا در مكان هاي عميق به ارتفاع دو تا هفت متر مي رسد. “باربي” ، كه گياهي است با ساقه هاي بلند ، كه ارتفاع آن به چهار متر مي رسد ، “خشك” ، كه در مكان هاي كم عمق رشد مي كند ، “ارتفاع” آن به نيم متر مي رسد.
منطقه هورالويزا داراي دو نوع طبيعت است: هور اشكار كه قسمت زميني آن 8-10 كيلومتر عرض دارد و توسط دو شاخ بزرگ Hor-Hawize در شرق و Hur al-Hamar در شرق احاطه شده است.
علاوه بر اين ، منطقه توسط رود دجله به دو قسمت شرق غربي تقسيم شده است كه سه چهارم آن در شرق رودخانه و همچنين مسير حمل و نقل استراتژيك عمارا بصره در غرب رودخانه دجله تقسيم شده است.
جغرافياي اقتصادي-نظامي هورالعظيم (منطقه خيبر)
در داخل هورالهوس ها جزاير مجنون شمالي و جنوبي وجود دارد ، علاوه بر اين امكانات ديگري نيز وجود دارد: برج هاي قدرت ، برج هاي تقويت كننده راديو و تلويزيون ، امكانات ، كارخانه هاي كاغذ سازي و غيره
استراتژي “پيگيري متجاوز” براي پايان دادن به شورش از ژوئيه 1961 در دستور كار فرماندهان نظامي ايران قرار گرفته است كه بر اساس آن منطقه هورالوييز روشن خواهد شد. مساحت اين منطقه 1000 كيلومتر مربع و از شمال به جنوب ، جزاير مجنون ، 200 كيلومتر مربع مساحت است.
در 15 كيلومتري شهر القرنا عراق ، در غرب بزرگراه بصره-العماره ، يكي از قوي ترين ترافيك هاي عراق واقع شده است. شهر هويزه در شمال غربي هور واقع شده است و مرز آن با ايران از آبهاي آن مي گذرد. در جنوب شهر القرنه و در شمال شهر الحدير قرار دارد.
يكي از دلايلي كه ايران اين منطقه را براي عمليات خيبر انتخاب كرد ، استفاده بهينه از نيروهاي پياده و عدم توانايي يگان هاي زرهي عراقي در استفاده به دليل شرايط خاص در منطقه بود. وجود نيزارهاي مختلف در اين منطقه پناهگاه خوبي براي پنهان شدن نيروها بود. در اين منطقه ، از ابتداي جنگ 1980 ، چهار سال پس از آن ، هيچ تحركي از سوي هر دو جناح وجود نداشته است.
جغرافياي انساني حورالحويزه (منطقه خيبر)
منطقه هورالهويزه كه داراي بسياري از باتلاق ها و پوشش گياهي خاص مانند ني ، باربين و چوران است داراي 50 دهكده مسكوني است. بيشتر مردم اين منطقه شيعه جنوب عراق بودند كه به دليل فشار و زندگي در سخت ترين شرايط منطقه توسط حزب بعث عراق اخراج شده بودند.
رويدادهاي سياسي و نظامي (قبل از عمليات خيبر)
قبل از اين سركوب ، رسانه هاي عراقي و هواداران آنها يك كمپين گسترده عليه ايران آغاز كردند. راديو حزب بعث مي گويد هرگونه اقدام نيروهاي ايراني در عراق بي نتيجه خواهد ماند.
در همان زمان ، در اواخر سال 1983 ، ايالات متحده ، بي بي سي ، كلن و بغداد ايستگاه هاي راديويي صهيونيستي را به طور گسترده براي استقرار صدها هزار نفر از نيروهاي ايراني در جبهه هاي جنوب گسترش دادند. در سطح بين الملل ، وزارت امور خارجه علنا اظهار داشت كه كشورش نگران پيروزي ايران در جنگ عراق است.
در همان زمان ، فرانسوي ها اقدام به ارسال هواپيماهاي “استاندارد” مجهز به موشك هاي “اگزوز” به عراق كردند و شوراي امنيت سازمان ملل متحد قطعنامه 540 را در تاريخ 30 نوامبر 1983 تصويب كرد و نقض حقوق بشر را محكوم كرد و خواستار پايان فوري جنگ ها شد. اقداماتي عليه اهداف غيرنظامي مانند توقف درگيري ها در منطقه خليج فارس و احترام به تماميت ارضي يكديگر ذكر شده است.
علاوه بر اين ، جنبش “آزادي قدس” ، انحلال حزب توده ايران ، بمب گذاري در مقر سپاه تفنگداران آمريكا-فرانسه-اسرائيل در لبنان ، دستگيري آر ناو و فرمانده ناخدا افضلي ، سرهنگ عطاريان ، اعضاي حزب توده ، محل استقرار نيروهاي لبيك يا خميني از ديگر رويدادهاي اين دوره است.
طراحي ، توصيف و اهداف (اقدام دام)
پايگاه 9 سپاه پاسداران پس از طي مراحل شناسايي دقيق ، برنامه اقدام خيبر را به فرماندهان ارائه داد. جلوگيري از حمله به جبهه عراق و حمله به طرف عراقي در شرق بصره ، سپس حملات به عقبه عراقي در نشوا ، و همچنين عدم امكان درك عمليات هوري ، بكر بودن منطقه ، عدم امكان تمرينات زرهي براي عراق. دلايل اصلي اين برنامه ادامه داشت.
در عمليات جاسوسي براي تصرف شهر بصره دو محور مستقل وجود دارد. محور “ay that” تحت پوشش “پايگاه كربلا” به فرماندهي ارتش و محور هورالهويز به فرماندهي نجف ، تحت فرماندهي IPKK. پنج هدف با پنج پايگاه در محور آتش تعيين مي شود.
“قرارگاه نصر” براي تصرف محور الحدير ، يعني جاده العماره در بصره ، براي اشغال يك اردوگاه جديد در القرنه ، كه به معني تصرف گذرگاه بغداد و بصره ، قرارگاه هامين و جزاير جنوبي شرقي شمال شمال است از جزيره شمالي و محور. “اردوگاه فتح” ، با هدف شكستن سد تاليا و گشودن پايگاه پشتيباني ؛ نيروي هوايي در ايجاد ايمني هوا مورد توجه قرار مي گيرد.
سرانجام ، عمليات خيبر عصر روز سوم اسفند 1362 آغاز مي شود. در تاريخ 30 ، با رمز “يا رسول الله (ص)”.
در مرحله اول ايستگاه هاي نجف ، نصر و حديد موفق به تصرف محورهاي الحدير ، القرنه و جاده بغداد – بصره شدند. اما در جزاير ديوانه ، تميزكاري به زمان نياز دارد و روند الحاق در محور طلايي صورت نمي گيرد. سنگر فتح نتوانست خط عراق را در محور طلائيه بشكند و از طرف ديگر سنگر كربلا شكست خورد.
لشكر 27 محمد رسول الله (ع) ، 31 عاشورا و چهاردهم امام حسين (ع) ، با وجود از دست دادن فرماندهان ، برخي از معاونان آنها در هنگام گشت زني سنگين در عراق ، مقاومت كردند و حدود 72 ميليون گلوله توپ و نارنجك انداز فرود آمدند. در جزاير ديوانه اين زماني است كه فرماندهان ارتش ايران اعلام كردند كه فقط 1300 گلوله 130 ميليمتري دارند.
نااميد از بازپس گيري جزاير با شكوه ، عراقي ها براي اولين بار بمباران شيميايي گسترده اي انجام دادند كه در طول جنگ بي سابقه بود. در طي اين عمليات 23 واحد عراقي منهدم شد ، 15000 نفر از آنها كشته يا زخمي شدند و تعدادي نيز به اسارت درآمدند ، همچنين تجهيزات و ابزارهاي مختلف منهدم شد. در اين نبرد ، نيروهاي ايراني موفق به دستيابي به 40٪ اهداف خود مي شوند.
عمليات خيبر تأثير بسزايي در روند جنگ داشت. از نظر نظامي ، ورود نيروهاي ايراني به عراق تحول جديدي بود ، زيرا جزاير مجنوني يكي از مناطق استراتژيك بود.
فايننشال تايمز در اين باره نوشت. ذخاير نفتي جزاير مايان با توليد اوليه 350 هزار بشكه در روز ، حدود هفت ميليارد بشكه تخمين زده مي شود.
انعكاس عملكرد هكرها (ابتكار جديد)
ابتكار جديد ايران در عمليات هاي كليدي دور از ذهن كارشناسان نظامي بود و نگراني آمريكا را دوچندان كرد. به گفته راديوي ايالات متحده ، “آمريكا نمي خواهد يكي از طرفين پيروز شود ، ترجيح مي دهد جنگ را از طريق گفتگو حل كند.”
بازتاب عملكرد خيبر (پشتيباني ماهواره اي)
رسانه هاي آمريكايي به CBS News گزارش مي دهند كه ايالات متحده از طريق ماهواره هاي اطلاعاتي خود اطلاعاتي را به عراق ارائه مي دهد. ريگان ، رئيس جمهور ترسناك وقت آمريكا ، نيز دستور داد تا طرح هاي جديدي براي تقويت عراق در جنگ عليه ايران صادر كند.
بازتاب عمليات خيبر (گارد ساحلي عراق)
پديده نبوغ ايراني در عمليات خيبر به گونه اي بود كه رهبران عراقي چندين تلاش كردند. صدام به كشورهاي حاشيه خليج فارس هشدار مي دهد كه عراق مانعي براي محافظت از آنها است ، در صورت فروپاشي سد ، طوفان در خليج فارس متوقف نخواهد شد.
بازتاب عملكرد مخرب (قيمت جنگ وادار به اجبار صلح)
عراق از جامعه بين المللي مي خواهد تا با ايران مقابله كند ، خود را نجات دهد و تلاش هاي بين المللي را براي تحميل صلح به ايران انجام دهد. فشار اقتصادي جنگ بار سنگيني بر دوش سيستم سياسي عراق گذاشته است. به گفته سفير وقت عراق در كنيا ، جنگ ماهانه يك ميليارد دلار به دولت بدهكار است.
بازتاب عمليات خيبر (تنها راه پيشروي عراق)
رژيم عراق اقدامات ديگري را براي رهايي از فشارهاي مختلف سياسي ، اقتصادي ، نظامي و جهاني از جمله استفاده از سلاح شيميايي ، حمله به تأسيسات نفتي ، حمله به تانكرها و حمله به مناطق مسكوني در دستور كار خود قرار داده است. رسانه هاي غربي در تحليل هاي خود مي گويند حمله به تأسيسات نفتي ايران تنها راه عراق است.
اقدام انعكاسي (سلاح هاي شيميايي ممنوع)
يكي از مهمترين تحولات در جنگ ، استفاده عراقي ها از سلاح شيميايي بود كه چندين بار در مناطق مختلف جنگي رخ داد و در عمليات خيبر به اوج خود رسيد. آمريكايي ها گزارش ايران در مورد استفاده از سلاح هاي شيميايي توسط عراق را ادعا مي دانند ، اما واشنگتن پست از آمريكايي ها نقل قول مي كند.
عملكرد بازتابنده (مقاومت 72 ساعته)
مقاومت رزمندگان ايراني ، به ويژه در حفاظت از جزاير مجنون ، روحيه عمليات خيبر و هسته اصلي آن بود. همانطور كه ژنرال عراقي ماهر عبدالرشيد مي گويد ، مقاومت 72 ساعته در مجنون با محدوديت هاي بسيار شديد ، فقط با استقامت و روحيه انقلابي امكان پذير بود. “پس گرفتن مجنوني دشوارتر از آن است كه فكر مي كرديم.
بازتاب عمل خيبر (نصب پل 13 كيلومتري)
ساخت يك پل 13 كيلومتري بر روي آبهاي هور يك دستاورد نظامي بود كه در تاريخ نظامي بي سابقه بود. در 23 آوريل 1984 ، خبرگزاري فرانسه ساخت پلي به اين طول را در تاريخ نظامي مدرن بي سابقه توصيف كرد. وي اظهار داشت: نبوغ نظامي و ابتكار نيروهاي ايراني در اين عمليات زمينه مطلوبي براي پيشبرد سياست رهبران جمهوري اسلامي ايران فراهم مي كند.
بازتاب عمليات خيبر (نجات صدام)
گزارش خارجي مستقر در لندن گزارش مي دهد. يك هيئت عالي رتبه آمريكايي براي ارائه طرحي چهار ماده اي براي رسيدگي به مشكلات صدام در خاورميانه در دسامبر 1983 به كشورهاي عربي خليج فارس سفر مي كند. براساس اين طرح ، دولت ايالات متحده اسلحه را به عراق تحويل مي دهد و در كنفرانس هاي بين المللي به عراق كمك مي كند.
يكي از مهمترين موضوعات ايالات متحده ، به رسميت شناختن رژيم صهيونيستي در عراق بود. صدام اظهار داشت كه ديگر عراق را به عنوان يكي از خطوط مقدم مقابله با رژيم به رسميت نمي شناسد. در همين شرايط بود كه بانك صادرات و واردات آمريكا براي كمك به اقتصاد آمريكا يك ميليارد دلار براي خط لوله نفت بغداد-عقبه پرداخت و از رژيم صهيونيستي خواست تا به آن حمله نكند.
انتهاي پيام: